Niciodată nu a fost mai dificil să obții un credit la bancă. Ce înseamnă înăsprirea standardelor de creditare, de fapt

de: Alexandru Puiu
26 10. 2023

Rata inflației, o posibilă recesiune și criză economică, toate sunt ancorate în puterea financiară a populației. Când un trai decent ține foarte mult de credite bancare și mai puțin depozite, autoritățile intervin și încearcă să descurajeze creditarea prin înăsprirea condițiilor bancare.

În trimestrul trei din 2023, băncile din zona euro au înăsprit și mai mult standardele de creditare. Decizia a fost luată în urma majorării dobânzilor și înrăutățirii perspectivelor economice, după cum se arată într-un studiu al Băncii Centrale Europene (BCE), confirmat de Bloomberg și Reuters.

Citește și: Banca Centrală Europeană intră în scandalul cu ”dispar banii cash”. Ce obligație au magazinele și furnizorii de servicii

Se vehiculează o criză economică

Deși nu ne aflăm neapărat într-o criză sau perioadă de recesiune, perspectivele economice nu sunt deloc optimiste. Din acest motiv, băncile sunt în continuare precaute și preferă să înăsprească nu doar politicile interne, ci și criteriile de aprobare pentru împrumuturile acordate firmelor. Cea mai relevantă măsură vizează însă ridicare standardelor pentru creditele ipotecare și de consum pentru populație. Cu alte cuvinte, este mai dificil să obții orice fel de credit, dacă nu ai un venit generos.

Ca referință, creditarea companiilor din zona euro s-a aflat pe un trend ascendent în iulie (începutul trimestrului trei) de 2,2% anual, după un alt avans de 3% în iunie. Pe partea de persoane fizice, creditarea anuală a crescut cu 1,3% în iulie, după o expansiune de 1,7% în luna precedentă.

Citește și: Ce să faci cu împrumuturile la bănci în 2024: cum scapi de actuala datorie și cum poți să iei credite mai mici

Ce urmează pentru cei care visează la credite

“Percepţia de risc mai ridicată legată de perspectivele economice şi situaţia specifică a celui care face împrumutul, toleranţa mai scăzută la risc şi nivelul mai redus al lichidităţilor băncilor au contribuit la această înăsprire”, consideră BCE.

Cele de mai sus reprezintă concluzia unui sondaj trimestrial început în urmă cu 20 de ani, în 2003. Acesta conferă o idee analiștilor referitoare efectul înăspririi politicii monetare de către BCE asupra creditării. În final, scopul declarat este de a reduce inflația la ținta de 2%, preferabil într-o formă care nu afectează economia, detaliu ajutat și de reducerea cererii de credite.

“În trimestrul patru din 2023, băncile din zona euro se aşteaptă la o nouă, deşi mai moderată, înăsprire a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor către firme, şi menţinerea standardelor de creditare în cazul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe. Pentru creditele de consum, băncile se aşteaptă la o înăsprire suplimentară”, previzionează BCE.